Det kanske är dags att sälja sin firma, och det gör man inte med ett hastigt beslut. Det är många juridiska och ekonomiska konsekvenser förknippade med bolagsförsäljning, och man vill tjäna på affären och göra allt juridiskt rätt på samma gång. Tänk efter noga vad som är viktigast för dig vid en bolagsförsäljning och vilka villkor du ställer på transaktionen. Vill du ha alla pengar på en gång, vill du vara fortsatt delaktig i verksamheten, eller vill du helt byta bransch? Många företagare är nöjda med sin bolagsförsäljning, men andra är djupt besvikna över att det inte blev som förväntat. Vad kan gå snett? 

En påtvingad bolagsförsäljning 

I krig och kärlek är allt tillåtet, sägs det, men då kan man tillägga affärer, och bolagsförsäljning. Det finns folk som är ganska hänsynslösa, och en affär behöver inte vara etiskt okej bara för att den är laglig. Utmanövrering kan ta sig många uttryck. Det finns företagare som har byggt upp en stabil och bra verksamhet som legotillverkare, och sedan börjar underleverantörer krångla. Den största kunden klagar på dåliga tider och håller inne beställningarna. Det går så långt som till dålig ekonomi och en påtvingad bolagsförsäljning, och när den är genomförd, finns det nya ägare till legoföretaget. Och vips, som genom ett trollslag, strömmar order in igen och det är inga problem med leveranser från något håll.

Bolagsförsäljning och VD-jobb på samma gång

En företagare som sålde sitt företag blev lovad en VD-post i bolaget med bibehållen lön och förmåner. Han var värdefull för firman, hette det. Betalningen för denna bolagsförsäljning skulle delas upp på flera år, av skatteskäl, och baseras på företagets vinst under dessa år. Det låter ju bra med en bolagsförsäljning under så gynnsamma omständigheter. Det är som att äta kakan och ändå ha den kvar. Men helt plötsligt gjordes det stora investeringar, som krympte vinsten. VD var inte nöjd och satte stopp för detta, men han hade ju redan gjort en bolagsförsäljning, och då blev han helt enkelt utröstad av styrelsen och ersatt, och hans förmåner krympte ihop. Så tänk noga igenom vad du kräver inför en försäljning av ditt företag.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *